Het rijden in het donker kan uitdagender zijn dan overdag, vanwege verhoogde risico’s en visuele beperkingen die uw zicht kunnen belemmeren. Wereldwijd ervaren bestuurders deze moeilijkheden. Vraagt u zich af: “Waarom is mijn zicht ’s nachts minder?” of “Heb ik speciale brillen nodig voor nachtelijke ritten?”. Hoewel situaties variëren, biedt deze handleiding inzicht in de oorzaken van verminderd nachtzicht en mogelijke oplossingen.

Risico’s van nachtelijk rijden

Verminderd zicht in het donker is een wereldwijd probleem. In het Verenigd Koninkrijk hebben van de 34 miljoen bestuurders, 17 miljoen moeite met nachtzicht, en het aantal fatale ongelukken ’s nachts is driemaal hoger dan overdag.

Studies tonen aan dat in India meer dan 60% van de verkeersongevallen ’s nachts plaatsvindt, door factoren als vermoeidheid en beperkt zicht.

In Zuid-Korea is 53,38% van de dodelijke ongevallen ’s nachts, beïnvloed door verminderd zicht tijdens de nachturen.

Verblinding door koplampen

Redenen waarom u 's nachts niet kunt zien tijdens het rijden - Koplampen

Een primaire oorzaak van nachtelijke zichtproblemen is verblinding door tegenliggers.

Hoewel koplampen en mistlampen bedoeld zijn om ’s nachts zicht te bieden, kunnen ze ook verblindend werken. Dit kan afleiden en reactietijden verminderen. Een oplossing is het gebruik van brillenglazen met een anti-reflectiecoating, die schittering van koplampen en reflecties van verkeersborden kan verminderen, waardoor uw zicht en veiligheid ’s nachts verbeteren.

Zichtproblemen op het dashboard (presbyopie)

Moeite met het zien van het dashboard kan wijzen op presbyopie, vooral als u ouder bent dan 40. Wereldwijd hebben ongeveer 1,8 miljard mensen presbyopie, vaak onbehandeld.

Niet in staat zijn om dichtbijgelegen objecten duidelijk te zien, kan uw veiligheid in gevaar brengen, bijvoorbeeld door het niet kunnen aflezen van de snelheidsmeter of navigatie. Een bril kan dit probleem oplossen.

Presbyopie beïnvloedt het vermogen om op korte afstand te focussen. Als u wazig zicht ervaart, kan het tijd zijn voor een oogonderzoek.

Wazige verkeersborden en objecten in de verte (myopie)

Redenen waarom u 's nachts niet kunt zien tijdens het rijden

Myopie, of bijziendheid, is een ander risico bij nachtrijden. Het maakt het moeilijk om verafgelegen objecten te zien, zoals verkeersborden en voetgangers.

’s Nachts zijn weggevaren moeilijker te detecteren door beperkt licht en zicht. Verkeersborden reflecteren meer licht, wat lezen bemoeilijkt, en andere weggebruikers en dieren zijn minder zichtbaar. Het niet kunnen zien van deze objecten kan gevaarlijk zijn voor iedereen op de weg.

Wereldwijd kampen naar schatting 1,89 miljard mensen met bijziendheid. Als u merkt dat uw zicht op afstand verandert tijdens het rijden, dag of nacht, kan het nodig zijn om uw brilrecept bij te stellen. Een snelle controle bij de opticien kan dit bevestigen.

Astigmatisme en wazig licht

Astigmatisme betekent dat de vorm van uw oog meer lijkt op een rugbybal dan een voetbal, wat de lichtfocus verandert. Dit kan leiden tot wazig zien.

Tijdens het nachtrijden kan astigmatisme de perceptie van lichten zoals koplampen en straatlantaarns beïnvloeden, waardoor u meer schittering, halo’s of strepen rond de lichten kunt ervaren. Dit kan ’s nachts verergeren door extra licht van het dashboard en andere voertuigen.

Het dragen van de juiste lenzen kan helpen het licht correct te focussen op het netvlies. Regelmatige oogcontroles kunnen astigmatisme vaststellen, en uw opticien kan corrigerende lenzen aanbevelen. Astigmatisme geneest niet vanzelf en vereist vaak een bril om te corrigeren.

Nachtblindheid (nyctalopie)

Nachtblindheid, of nyctalopie, is slecht zicht bij weinig licht of in het donker. Het kan worden veroorzaakt door staar, glaucoom, bijziendheid en andere oogaandoeningen. Soms kan een bril helpen, maar de behandeling hangt af van de oorzaak.

Rijden in het donker kan uitdagend zijn, en met nachtblindheid zelfs gevaarlijk. Neem contact met ons op bij symptomen van nyctalopie, zoals halo’s rond lichten of moeite met het zien van objecten in de verte.

Veiligheidstips voor rijden in het donker

Volgens de Federal Motor Carrier Safety Administration gebeurde in 2016 in de VS 23% van alle letselongevallen en 37% van alle dodelijke ongevallen tussen 18.00 en 06.00 uur.

De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) heeft Gouden Regels voor Verkeersveiligheid opgesteld. Deze omvatten regelmatig zichtcontroles, bescherming tegen verblinding, en het altijd dragen van een bril tijdens het rijden. De FIA adviseert ook:

 • Altijd alert blijven
 • De snelheidslimiet respecteren
 • Veiligheidsgordels dragen
 • Een kinderzitje gebruiken
 • Banden controleren
 • Niet sms’en tijdens het rijden
 • Reflecterende kleding dragen
 • Een helm dragen
 • Stoppen bij vermoeidheid
 • Uitkijken voor voetgangers, vooral kinderen
 • Afremmen voor kinderen
 • Nooit rijden onder invloed

Verbetering van nachtzicht voor het rijden

Veel zichtproblemen die ’s nachts rijden beïnvloeden, kunnen worden gecorrigeerd met brillen of contactlenzen. Regelmatige oogcontroles zijn cruciaal, aangezien uw zicht kan veranderen met de leeftijd. Pas indien nodig uw brilrecept aan voor veiliger rijden in het donker.

Als u vermoedt dat een zichtprobleem uw nachtelijk rijden beïnvloedt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Vermindering van reflecties ’s nachts

Reflecties ’s nachts kunnen inderdaad hinderlijk zijn en het rijden oncomfortabel maken. Een speciale coating op uw brillenglazen, zoals Crizal Drive, kan helpen reflecties te verminderen en uw zicht te verbeteren door tot 90% van de reflecties te verwijderen. Dit soort coatings biedt ook extra bescherming tegen krassen, vlekken, stof en UV-straling.

Waar kan ik brillenglazen voor ’s nachts kopen?

Voor het aanschaffen van nachtbrillen kunt u bij ons terecht. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in brillenglazen en coatings. Wij kunnen u adviseren over de beste opties voor uw persoonlijke situatie, inclusief de nieuwste technologieën en lenstypes zoals multifocale, enkelvoudige brillenglazen en verschillende lenscoatings. Het kan dan verstandig zijn om een oogmeting te doen en aan de hand van deze meeting geven wij u een advies op maat. Zo kunt u de brillenglazen kiezen die het beste bij uw behoeften passen en uw nachtelijke rijervaring verbeteren.