VANNI is een eerbetoon aan Giovanni Vitaloni, Vanni aan zijn vrienden, geboren in Milaan in 1907. Een kunstenaar met technisch denkvermogen, grondlegger en inspiratiebron voor het familiebedrijf voor toekomstige generaties.

VANNI brillen werden geboren in Turijn in 1990. VANNI loopt voorop in de branche van creatief brillenontwerp. De schoonheid is een mix van genialiteit, cultuur en stijl, en nooit toevallig: het is een product van dertig jaar onderzoek en experimenteren.

Het ontwerp van de VANNI-collecties wordt toevertrouwd aan het eigen stijlcentrum van het bedrijf, dat zich toelegt op de planning en creatie van de productlijnen, vervaardigd in Italiaanse fabrieken en gedistribueerd in meer dan 40 landen. De Made in Italy touch is aanwezig in elk klein detail. Als het op kleur aankomt, is durven, mixen en het creëren van unieke combinaties altijd onze uitdaging geweest.

VANNI is niet zozeer vakmanschap als wel industrie in beperkte oplage.

VANNI is een “SOCIETÀ BENEFIT” (Benefit Corporation)

In 2021 neemt VANNI de vorm aan van een “Benefit Corporation” (Società Benefit), door een transformatie van haar statuut, nadat ze een reis heeft ondernomen naar de volledige verantwoordelijkheid voor de effecten van haar acties op de samenleving en de natuur. In Italië is deze bedrijfstypologie van toepassing op de bedrijven die doelstellingen van algemeen belang nastreven – die verder gaan dan die van winst – in hun bedrijfsdoel.

Geleid door de nieuwe doelen die in haar statuten zijn uiteengezet, wil VANNI via haar activiteiten een verandering op middellange tot lange termijn teweegbrengen in de effecten die zij voortbrengt.
Het is geen oppervlakkige make-over, maar eerder een onderneming met substantiële verantwoordelijkheid om een model van goed zakendoen zichtbaar te maken, en daardoor meetbaar, dat volgens VANNI sinds het begin belichaamd is, en zo de verspreiding van positieve en verantwoorde praktijken aanmoedigt.

Een duurzame productie

Milieuvriendelijk denken en produceren betekent prioriteit geven aan de bescherming van onze relatie met de natuur, vandaag en in de toekomst.

Vertaald naar brancheketentermen betekent dit op een verantwoorde manier elke fase van het productieproces beheersen. De materialen van de VANNI-glazen worden verwerkt op een manier die afval beperkt, de productie van mallen en apparatuur vertraagt, de verpakking beperkt en zoveel mogelijk recyclebare materialen gebruikt. De overgebleven stukken van het gebruik van onze gevierde exclusieve acetaatplaten geven aanleiding tot CHARMS, een collectie verrassende hangers en oorbellen.

Duurzaam en modieus tot in de kern, onze brillen zijn gemaakt om lang mee te gaan.

We proberen het elke dag beter te doen. Op één punt weten we zeker dat we bijzonder efficiënt zijn: onze brillen worden op slechts 400 kilometer van ons hoofdkantoor gerealiseerd, volledig op Italiaanse bodem. Het is geen kilometer 0-productie, maar het komt in de buurt en garandeert het beste van productie in beperkte oplage.

De productie: zeker Made in Italy

Voor een keuze zonder compromissen zijn de VANNI-brillen volledig Made In Italy, vervaardigd in kleine productie-eenheden op ons grondgebied. De kwaliteit van de brillen is het resultaat van stilistisch en technologisch onderzoek, het gebruik van hoogwaardige grondstoffen en zeer gespecialiseerd personeel.

Negen maanden tot het moment van geboorte: concentratie en vakmanschap doordringen elke stap van de planning, prototyping en productie.

Acetaat

Voor brillen wordt het beschouwd als het meest kostbare en geavanceerde materiaal: het is de enige plastic substantie die niet is afgeleid van aardolie; het is van natuurlijke oorsprong, gewonnen uit plukjes katoen. Het exclusieve blokacetaat waarin de VANNI-collecties worden gerealiseerd, is als een kunstwerk, een mix van vakmanschap en millimeter precisie. Uniek en toch herkenbaar. Zoals een schilder kleuren creëert en op canvas uitspreidt, vindt VANNI materialen uit en transformeert ze in lijsten. Een hand die, laag op laag, blok op blok, de driedimensionale ontwerpen van massief plastic bouwt.

Metaal

Hoe lichter en comfortabeler, hoe beter als het om brillen gaat. De metalen frames van VANNI zijn gemaakt van staalplaten die nog geen millimeter dun zijn. De vellen worden gesneden in een proces dat fotogravure wordt genoemd; een geavanceerde technologie die handig is bij het werken met ongelooflijk kleine afmetingen.

Dan is er lasersnijden, gebruikt om frames te maken met nog dunner metaal; een incisieproces dat het metaal samensmelt met een krachtige straal.