Prada is een Italiaans modehuis dat gespecialiseerd is in kleding, lederen accessoires, schoenen en tassen voor mannen en vrouwen. Het modehuis wordt gezien als een van de invloedrijkste kledingontwerpers in de mode-industrie. Het merk staat gelijk aan weelderigheid en kwaliteit.

De eerste winkel werd in 1913 door Mario Prada geopend in de Milanese Galleria Vittorio Emanuele II, een overdekte winkelgalerij in het hart van Milaan. In 1978 erfde Miuccia Prada het bedrijf, dat op dat moment nog voornamelijk in lederwaren deed. Zij was degene die de overstap naar haute couture maakte. Tevens hebben ze een geurlijn.

Prada is een bekend modemerk en valt te vergelijken met merken als Roberto Cavalli, Christian Dior en Gucci. Prada heeft een eigen label, PRADA, en een ‘jeugdiger’ label, Miu Miu, vernoemd naar een bijnaam van Miuccia Prada.

In samenwerking met LG bracht Prada in 2007 een mobiele telefoon op de markt, de ‘Prada Phone’.

Er bestaat een stichting de Fondazione Prada die een collectie eigentijdse kunst beheert en ontsluit in een sinds mei 2015 gebouwde nieuwe vestiging ten zuiden van Milaan.